Smaki Bułgarii

Wczasy Bułgaria - smaki bułgarii- ciorba

Ciorba

wczasy Bułgaria - smaki - banica

Banica Bułgarska

Bułgarska kuchnia .Kto by pomyślał, że Bułgarzy uwielbiają zupy, chyba bardziej niż my. Cziorba, czyli zupa, często z mięsem, flaczki z kwaśnym mlekiem i czosnkiem ciekawe w smaku, a drugie danie to obowiązkowo mięso, kawarma to doskonały ostry gulasz mięsno warzywny, a na deser baklawa słodkie jak ulepek ciasto o tureckim rodowodzie.  Ja wybrałabym : kiopalu- smażone lub z grilla bakłażany z papryką a  do tego ciepły chlebek z  czubricą  pyycha  i doskonałe pachnące słońcem Cabernet Sauvignon & Pamid  z Pomorie.  Obowiązkowo trzeba spróbować banicy- to taki przysmak jak burek  w Chorwacji czy Serbii   czyli okrągły placek z ciasta podobnego do francuskiego zapiekany z serem albo mięsem. Bardzo dobry i wystarcza za posiłek. No i oczywiście trzeba pamiętać ,że Bułgarzy mają najlepsze zsiadłe mleko, przy upałach idealne. Zresztą oni zaczynają dzień od zsiadłego mleka ,nie kawa, nie płatki, nie rogalik a zsiadłe mleko