Greckie wina….różne smaki…różne aromaty….

Greckie wina….różne smaki…różne aromaty…. 
Grecja to prawdziwa kolebka europejskiego winiarstwa. Tradycje uprawy winorośli i produkcji wina w tym kraju liczą sobie cztery tysiące lat.
W ruinach minojskich pałaców archeolodzy znajdowali amfory do przechowywania wina.
Grecy zakładali także winnice wokół licznych kolonii na wybrzeżach Morza Czarnego i w dalekiej Hiszpanii.
Dzisiejsza Grecja to około 150 tys ha winnic.
Greckie wyspy z kolei stanowią swoisty winiarski mikrokosmos, który wprost zaskakuje różnorodnością produkowanych tu win. Tutejsze wina zachowały swój tradycyjny charakter.
Z Krety, gdzie znajdują się najstarsze europejskie winnice pochodzą wina czerwone.
Musimy pamiętać, że Grecja od wieków słynęła z produkcji win słodkich. ” Małmazje” znane w dawnej Polsce to właśnie wina pochodzące z okolic Monemvasi na Peloponezie.
Unikalną grecka specjalnością jest ” Retsina „, białe wino do którego podczas fermentacji dodaje się nieco żywicy sosnowej. Stąd bierze się niezwykle charakterystyczny żywiczny aromat.
Początki tego zwyczaju są bardzo odległe. W starożytności używano żywicy do uszczelniania amfor. Obecnie chociaż proces technologiczny nie wymaga tego typu zabiegów, Retsina jest w dalszym ciągu aromatyzowana żywicą.
Podaje się schłodzoną do 8 -10C, obowiązkowo w małych szklaneczkach, zazwyczaj do ryb , lekkich dań mięsnych lub do przekąsek…
Na zdrowie… !!! για μας.. !!!