Smaki Hiszpanii…..

Hiszpańska kuchnia łączy w jedno to co najlepsze w rejonie morza śródziemnego, dorodne dojrzewające na słońcu warzywa i owoce, orientalne przyprawy, oliwę, suszone mięso i kiełbasy, ryby i owoce morza. Każdy region, każdy kraj pachnie inaczej, smakuje inaczej. Escudella, pyszna zupa z kanciastego grochu z mięsem, paella czyli ryż smażony na dużej patelni z oliwą kurkumą i rybą , albo mięsem albo owocami morza.  Nawet zwykły kurczak… idealnie upieczony pachnący ziołami, podawany po pół sztuki na osobę, do tego wszechobecny chleb, czosnek, pomidory przekrojone na pół……. No właśnie, podają ogromne grzanki do tego czosnek, który należy wetrzeć w gorące pieczywo, a następnie to samo zrobić z połówkami pomidora. Banalnie proste, a jak smakuje.. J J   Do tego wino podawane w dzbankach.  A propos wina, najlepiej kupować je w bodegach, gdzie z ogromnych beczek nalewane jest do butelek lub pojemników. Oczywiście po uprzedniej degustacji . Przy każdej ścianie bodegi,  pod sufit ułożone są beczki, małe, duże i ogrooomne, jedne mają kraniki, inne są zatkane i jeszcze leżakują.